لعاب ، رنگ یا متریالی مثل رنگ نیست!
در رنگ آمیزی شما یک سطل رنگ میخرید و اون رو روی سطح میزنید و تمام…
اما لعاب از ذوب متریال ها و سیلیس ها و عناصر چون فلزات یا اکسید آنها و غیره تشکیل شده است.
و زمانی که عناصر مختلف با مذاب سیلیس پخت میشود باعث بافت و رنگ میشود. مدت زمان ذوب شدن و نقطه ذوب در طرح و رنگ و شکل لعاب بسیار موثر است. وحتی ظروفی که کنار هم هستن نیز روی آن تاثیر دارد.
لعاب برای شکل گیری ایجاد بافت یا میزان براقیت و شفافیت به عامل های مختلف زیادی بستگی دارد مثل میزان دما حتی 5درجه اختلاف دما ممکن روی کار تاثیر داشته باشد و به کل لعاب شمارا تغییر دهد.
سوال :
چکار کنیم تا بهترین لعاب را بدست بیاریم؟
تست و انجام چند آزمایش عملی بهترین ترفند هست که هم با لعاب ها آشنا شویم و هم با دمای اصلی کوره خود آداپته شویم.
دمای اصلی کوره :
معمولا کوره ها با یکدیگر اختلاف دما دارند این اختلاف دما از 5 تا 70 درجه میباشد.
نکات در مورد جدول داده شده در سایت که زیر هر محصول درج شده است.
در تصویر چپ شما بدنه رسی را میبنید. که دما و شیب دمای را با صورت مرحله ای میبینید. و یک رنج دمایی نیز برای شما نوشته شده است.
عددی مثل 1000 تا 1030
⚠️این به این معنی نیست که شما میتوانید همان ابتدا 1030 را تست کنید یا اصلا این عدد برای گل و بدنه مناسب یا خیر…
باید ببنید که رنج این دما روی چه عددی متوانید تنظیم کنید ما این رنج را برای تمام گل های رسی استاندارد در نظر گرفته ایم درواقع کمکی شده تا شما راحت تر بتوانید عدد موردنظر خود را پیدا کنید.
توضیح بدنه رسی
بدنه رسی از فرمول های مختلفی تشکیل شده و ممکن است تنوع گوناگونی داشته باشد معمولا وجود اکسید آهن قرمز یا زرد در آن باعث قرمزی میشود و هرچه قرمز تر باشد به دلیل وجود اکسید آهن دمای پایین تری دارد. ما مبنا را یک گل متوسط در نظر گرفته ایم. اگر دمای ما گل قرمز 900 تا 1000 درجه باشد. این لعاب روی آن با این دما جواب میدهد. اگر بدنه هایی به رنگ قرمز تیره دارید کمی دما را باید کاهش دهید.
در تصویر چپ شما شیب دمایی بدنه بیسکوئیت را میبنید بهترین لعاب رعایت شیب دما مناسب است
حالا شما باید تعدادی بیسکوئیت کوچک برای تست تهیه کنید زیر انها را با عدد یا علامت بزنید مثلا (1) تا بعد از پخت بدانید چه لعابی را تست کرده اید. همچنین در دفتر یادداشت بنوسید چه لعابی را در چه دمایی
تست کردید مثلا
1: B00 (1060°)
به ترتیت تمام لعاب ها را تست کنید.
و بعد از چند دما متوجه خواهید شد که هم کوره شما دمای واقعی را نشان میدهد یا خیر و هم بدنه ها آیا روی لعاب تاثییر میذارند یا نه.
و بهترین لعاب و دما را انتخاب کنید سپس روی کار اصلی اعمال کنید.
طبق تجربه و آمار بهترین دما 5درجه تا 10 درجه کمتر از دمای ماکسیمم لعاب هست دمای تست مثل تصویر چپ ماکسیمم 1080 میباشد که پیشنهاد میشود 1070 را تست کنید.
رعایت دما و شیب دمایی تنها یکی از عامل های تاثیر گذار در لعاب میباشد .
نکات اجرایی بعد از تست لعاب
تصویر پایین سمپل های تست بعد پخت در کارگاه سفال و سرامیک توسکا
رفع ایراد در هنگام و چک نهایی
کم رنگ شدن لعاب
فرض کنید لعاب شما روی قطعه سمپل تست ، کم رنگ تر از آنچه میخواستید شده است ، این موضوع به چند علت ممکن است اتفاق افتاده باشد که در زیر به عوامل مختلف آن میپردازیم.
در دسته لعاب های BT این اتفاق شایع است مخصوصا لعاب هایی که در آن مس و کبالت یا کروم بکار رفته است .به دلیل وجود این کمک ذوب ها ممکن است اتفاق افتد
علت: یک دمای لعاب بیش از حد مجاز بوده – طبق توضیح در ابتدای مقاله دما باید مناسب باشد و همچنین نوع بدنه سرامیک یا سفال تاثییر زیادی دارد. همچنین لعاب غلظت دار روش مصرف خاصی دارد که باید برسی شود
رفع ایراد : دما را کاهش دهید – مقداری از استین یا اکسید بکار رفته در لعاب استفاده کنید معمولا یک الی دوگرم استین یا اکسید های رنگ ساز به یک قوطی لعاب جلوه زیباتری میدهد.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد