مطلبی کلی درمورد لعاب
لعاب سرامیک شگفت انگیز است. مجموعهای از سنگها و فلزات پودری است که ذوب میشوند و مایعی در کوره ایجاد میکنند و سطح گلدان را با لایهای نازک شیشه میپوشانند.
تغییرات کوچک در نسبت این مواد می تواند طیف وسیعی از ظاهر و رفتار لعاب را به ما بدهد.
متأسفانه، با این پیچیدگی، طیف وسیعی از راهها وجود دارد که میتواند. اشتباه هم باشد.
همانطور که خود ترکیب متریال در لعاب میتواند بینهایت باشد رفع ایراد و عیوب آن نیز بینهایت است. گاها از دل ظاهری این ایرادها رنگها و ترکیبات جدیدتر نیز شناخته میشود اینجا با برخی از ایرادات و عیوب ظاهری کاملا سطحی آشنا میشویم که خیلی معمول است.
(این مطالب کلی است وربطی تنها به لعاب براشینگ ندارد)
برخی مسائل هستند که باید بدانیم
ذات شیمی لعاب برخی از آنها یک مشکل کاربردی هستند.
برخی از آنها اتفاقات و تجربیات خوبی هستند.
و برخی از آنها فقط بدشانسی و اجتناب ناپذیر است.
خزیدن یا خزیدگی در لعاب
خزیدن در لعاب چیست؟ – خزیدن جایی است که لعاب از سطح گلدان یا قطعه و… جدا می شود و قسمتی از خاک رس برهنه باقی می ماند.
چه چیزی باعث آن می شود؟ –
ذرات لعاب به اندازه کافی به سطح گلدان نمی چسبد.
گاهی اوقات روغن یا گرد و غبار روی سطح وجود دارد که باعث اتصال ضعیف می شود،
گاهی اوقات نیرویی که لعاب را از سطح دور می کند قوی است.
لعاب ها با خشک شدن کوچک می شوند، اما مقدار آن متفاوت است.
یک کاربرد ضخیم یا لایه ای، یا فقط یک لعاب با انقباض زیاد، می تواند بیشتر از آن باشد که لعاب بتواند با آن مقابله کند.
ترک خوردگی در لعاب قبل و بعد از پخت.
ایا میشه درستش کرد؟ – معمولاً قابل کاهش و پیشگیری است.
با آماده سازی و کاربرد دقیق، یا با تغییر مواد تشکیل دهنده برای کاهش انقباض خشک شدن، و می توان با احتراق مجدد با موفقیت معقول آن را درست کرد.
ترک تاخیری یا در علم سرامیک دیوانگی لعاب چیست؟
جایی است که خطوطی در یک لعاب پس از پخت ظاهر می شوند که توسط شکاف های ریز از طریق لعاب ایجاد می شوند.
چه چیزی باعث آن می شود؟-
خیلی ساده، لعاب می خواهد بیشتر از بدنه سفالی کوچک شود.
این باعث ایجاد تنش در لعاب می شود که فقط با ترک خوردن برطرف می شود.
انقباض یکی از ویژگی های اساسی خاک رس، لعاب و پخت است.
مدت زمان باز کردن کوره تحت تأثیر قرار نمیگیرد، این میتواند فرسودگی را تسریع کند، اما بدون توجه به زمان، این اتفاق میافتد.
میشه درستش کرد؟ – استفاده از لعاب نازک تر می تواند با استرس بهتر کنار بیاید و کمتر دچار فرسودگی شود.
راه حل بهتر این است که دستور لعاب را تغییر دهید (افزایش سیلیس و/یا آلومینا) برای کاهش ترک تاخیری یا استفاده از خاک رس متفاوت.
لرزیدن چیست؟
– برعکس ترک تاخیری ، جایی است که بخش هایی از لعاب به طور کامل از قطعه جدا می شود.
چه چیزی باعث آن می شود؟ – جایی است که بدنه سفالی می خواهد بیشتر از لعاب منقبض شود و لعاب را تحت فشار قرار دهد. تنش منجر به ترک خوردن لعاب و افتادن از خاک رس می شود. اگر لعاب در موقعیتی باشد که خاک رس را ترک نکند (مثل داخل لیوان) در عوض می تواند خاک رس را دچار ترک کند و به این حالت Dunting می گویند.
میشه درستش کرد؟ همانطور که با crazing، یک برنامه نازک تر. تنش را کاهش می دهد، اما راه حل ارجح این است که انقباض خاک رس و لعاب را بهتر تطبیق دهید.
علامت گذاری فلزی چیست؟
– وقتی کارد و چنگال روی لعاب ردی از خود باقی می گذارد.
چه چیزی باعث آن می شود؟ – بافت سطح. این به این معنی نیست که لعاب ضعیف است، آثار فلزی از روی کارد و چنگال خراشیده شده اند تا آسیب به لعاب. این میتواند یک بافت ذاتی شیمی لعاب باشد (مثلاً لعابهای مات) یا مربوط به خاک رس است اما این بافتی است که مانند کاغذ سنباده عمل میکند که باعث علامتگذاری میشود.
میشه درستش کرد؟ – بسته به اینکه چه چیزی باعث ایجاد بافت می شود، می تواند یک مورد تنظیم دستور العمل یا کاربرد لعاب، تغییر بدنه رسی، یا تغییر فرآیند ساخت بدنه رسی باشد، یا غیره
چرا لعاب مات میشود؟
- لعاب ها (براق و مات) هنگامی که تا زیر نقطه ذوب خود پخته شوند مات خواهند شد، اما دوام مات واقعی را ندارند.
چه چیزی باعث آن می شود؟ – لعاب ها بر اساس ترکیب شیمیایی خود دارای برد شلیک هستند. گاهی اوقات لعاب هایی که تا دمای ذوب خود گرم نشده اند به اشتباه به عنوان مات برچسب گذاری می شوند.
یک لعاب وقتی بادوام است که ذوب می شود و یک شیشه را تشکیل دهد.
اما لعاب های ضعیف هنوز به آن نقطه نرسیده اند.
میشه درستش کرد؟ – یک آزمایش برای این کار این است که لعاب را داغتر کنید. اگر حرارت کمتری داشته باشد، (معمولا) براق می شود. اگر یک لعاب مات واقعی باشد، می تواند اجرا شود و مات بماند. تنظیم شیمی مواد میتواند لعاب را در دمای معین بیشتر ذوب کند، و درک (فرمول مولکولی ) مبنایی برای قضاوت در مورد اینکه آیا یک دستور پخت مات است یا فقط کمی پخته شده تا مات شده
نفوذ کردن رنگها در هم چیست؟
عدم دوام می تواند منجر به نشت رنگ ها از لعاب شود، به ویژه هنگامی که در معرض مایعات اسیدی یا قلیایی قرار می گیرند.
چه چیزی باعث آن می شود؟ – شیمی لعاب ضعیف و یا پخت نادرست.
یک لعاب خوب فرموله شده و معقول، رنگ ها را در ساختار فیزیکی لعاب به مراتب مطمئن تر می کند.
آبی استرانسیوم قبل و بعد از خیساندن با آب لیمو
میشه درستش کرد؟ – درک محاسبات فرمول لعاب بهترین راه برای پیش بینی دوام لعاب و درک تغییراتی است که برای دوام بیشتر رنگهای لعاب مورد نیاز است.
تاول زدن یا پین هول چیست؟
-جایی که حباب روی سطح لعاب ظاهر شده و به طور کامل بهبود نیافته است
چه چیزی باعث آن می شود؟ –
چندین علت ممکن مختلف وجود دارد که هر یک متغیرها، ملاحظات و راه حل های خاص خود را دارد. در مقالات بعدی بیشتر توضیح خواهم داد.
میشه درستش کرد؟
گاهی. راه هایی برای کاهش برخی از علل وجود دارد، اما جلوگیری از آن ها به طور کلی بسیار سخت تر است!
اگر براشینگ باشد میتوان روی منافذ را با قلم مجدد پوشش داد و در دمایی کمی بالاتر پخت انجام شود.
نوشته شده توسط مسعود صبوری