تزئینات هنری روی سفال و گچ
تکنیکی است که به عنوان تزیین دیوارها نیز استفاده میشود. این کار توسط استفاده از لایههای اندود که در رنگهای مختلف در سطح مرطوب یا در سرامیکها با استفاده از بدنهٔ سرامیک خام که از لایههای نفرندهٔ متوالی است، تولید میشود.
ریشه اسگرافیتو از کجاست؟
این کلمه ریشهٔ ایتالیایی دارد که به معنای خراشیدن و قلم زدن میباشد، و بالاخره پس از آن ریشه یونانی دارد به معنای نوشتن که ریشهٔ امروزی این کلمه در واژهٔ گرافیتی به معنای حروف یا تصاویری که روی دیوار نوشته شده باشد، میتوان دید.
تاریخچه اسگرافیتو
نقاشی روی دیوارها در اروپا از زمانهای کلاسیک وجود داشتهاست و در ایتالیا در قرن ۱۶ معمول بودهاست و درهنر آفریقاییها نیز یافته شدهاست. رویهٔ این تکنیک نسبتاً ساده است و مشابه رویهٔ نقاشی روی سفال و گچ میباشد. این سبک نقاشی نقش جدی در سالهای رنسانس در ایتالیا داشته، به همراه ۲ نفر از کارآموزهای رافائل پولیدورو و ماتورینو در میان رهبری متخصیص، این نقاشیها را در کاخها در رم و شهرهای دیگر انجام دادند که اکثر کارهای آنان امروزه رنگ و رو رفته و هوا زده شدهاست. در دورهٔ قرن ۱۶ این هنر و تکنیک توسط استادان سازنده به آلمان آورده شد و با اشتیاق آن را ارتقا بخشیدند. به عنوان یک مثال ساده و بومی قدیمی در قسمت وسیع اطراف ماربورگ و وترو در آلمان میتوان دید. در المان این تکنیک بهطور غالب در باورایا وجود دارد. استفاده از گرافیتی در خلق خانههای روکار برای تبلیغات رایج بودهاست. این هنر همچنین تورینجیا، اینگاندین، اتریش و ترانسیلوانیا نیز استفاده شدهاست. در شمال خاوری اسپانیا، کاتالونیا، این نوع نقاشی توسط معماران کلاسیک در اوایل قرن ۲۰ اجرا میشده و در دکوراسیون نما این تکنیک مجدداً بازگشت. کاربرد دیگر این نقاشی در سادهترین حالتش نیز دیده شدهاست که روی روکشهای خشک پارچههای مخصوص نقاشی یا حتی برگههای معمولی نیز بودهاست. گاهی نیز تمام صفحه را رنگ میزدند و با جوهر سیاه وری آن طرح را میکشیدند. بعضی مواقع به لایهٔ اولی رنگ احتیاجی نیست و روکش خیس اصلی، پارچهٔ نقاشی را اشکار میکند که این کار با روش پاستیل روغنی قابل اجرا نیست. این تکنیک اغلب در کلاسهای هنر برای درس دادن این نوع نقاشی به هنرجویان استفاده میشود.
هنرنوین
نمونههای کار گرافیکی در نما و روکار ساختمان هادر دورهٔ بین ۱۸۹۰ تا ۱۹۱۵ دیده شده و در این زمینه جنبش حرکتی در هنرها و مهارتها و صنعتها رخ داد به خصوص در بلژیک و فرانسه هنرمند نگلیسی هیوود سامنر به عنوان پیشگام در ان دوره، برای این تکنیک شناخته شدهاست. نمونه کارهای او برای مثال در سال ۱۸۹۲ در کلیسای سنیت ماری، سابری و سری در جنوب شرقی انگلیس دیده میشود. فنک ار او بیشتر در کسبک خراشیدن روی اندودها بود هاما تکنیکهای گوناگون دیگری را هم در دکوراسیون گرافیک بیرونی نیز شامل میشده.
اسگرافیتو در ایران
باتوجه به اینکه هنر سفالگری در ایران قدمت بسیار کهن و طولانی دارد. قطعا کتیبه ها و نقش برجسته های ایران باستان تأثیر گذار در دیگر رشته های هنری بوده
کاشی کاری ها و نقوش کاشی در کاخ ها و خانه های قدیمی ایران حکایت از این دارد که نقوشی که با خراشیدن ایجاد میشود قدمتش به مراتب بیشتر از آنچه که در مقالات میخوانیم، متاسفانه به دلیل دسترسی نداشتن به منابع و بی اهمیت بودن موضع برای رجل….
باعث شده تا هنر حکاکی روی سفال این هنر در دست دیگر کشورها قوی تر جلوه کند و اهمیت خاصی برای آنان داشته باشد.
لعاب اسگرافیتو جدید
ساخت رنگ های جدید اسگرافیتو بصورت براشینگ در کارگاه سفالگری که سالها مشغول آزمون خطا و تست روی لعاب ها هستم.تصمیم به ساخت یک محصول شدم که هنرمند به راحتی بتواند روی سفال خام و یا پخته شده را خراش داده و شکل ایجاد کند تا حرف و صحبت خود را به بیننده بهتر منتقل کند.
رنگ های اسگرافیتو و شرایط استفاده از آن
اسگرافیتو نیمه لعاب یا شبه لعاب است.به این منظور که هم میتوان آن را مجدد لعاب زد و هم میتوان آن را بعد از پخت مات و خشک رها گذاشت.در هر دوحالت زیبایی خود را دارد. و هنرمند میتواند بسته به سلیقه خود عمل کند.
چگونه لعاب براق روی اسگرافیتو بزنیم؟
لعاب های براشینگ اسگرافیتو به دلیل غلظت و کیفیت مطلوبی که دارند و بخاطر وجود سیلیس ها مواد متریال گوناگونی که دارند بعد از پخت حالتی نیمه درخشان دارد، که مناسب لعاب غرقابی نیست زیرا آب به سختی وارد حفره های ریز سفال میشود و درنتیجه لعاب مطلوبی این روش نمیشه اعمال کرد.
بهترین روش برای لعاب زدن اسگرافیتو
لعاب براشنیگ شفاف و براق میباشد. کد Qeasy Bt00 را برای آن پیشنهاد میدهیم. که بارها در آزمایشگاه تست شده و نتیجه عالی و باکیفیتی را از آن گرفتیم. کافی است بعد پخت اسگرافیتو با قلم از لعاب bt00 را روی آن اعمال کنید. و سپس برای بار دوم در دمای مخصوص پخت کنید. برای دسترسی به دماهای لعاب های مختلف مقالات پیوست زیر را مطالعه کنید.